Piet’s column: een verrassende ontmoeting

Openluchtschool Park Toorenvliedt, een verrassende ontmoeting met……....

Zoals u onder tussen kunt weten, voel ik al lange tijd, grote betrokkenheid bij Park Toorenvliedt.

Ik noem het Park Toorenvliedt, steeds meer een Openluchtschool, waarin de vele kwaliteiten die het Park heeft, uitnodigt om o.a. kwaliteiten m.b.t. geschiedenis, cultuur, natuur, kunst, vrije tijd, educatie, zingeving te ontdekken. Centraal te zien in het Park is het historisch buitenhuis uit de 18de eeuw en een lindenlaan met aangrenzend landgoed wat in de loop van vele eeuwen Park Toorenvliedt als privé eigendom en na de 2de wereldoorlog tot een park wat voor het publiek is opengesteld. Het Toorenvliedt huis, nu bijna een jaar leegstaand en al die tijd te koop.

 

In het Toorenvliedt Park, ook de tiental bunkers met museumbunker die hun oorlogs- geschiedenis vertellen. Stichting Bunkerbehoud is hierbij al lange tijd bij betrokken.

Het park na de oorlog weer aangelegd in Engelse landschapsstijl, kenmerkend door paden en vijvers met vele wendingen voert ons o.a. langs deze geschiedenis met daarbij grote informatieborden. De egel en vogelopvang, de Mikke, is al weer 35 jaar een educatieve en zorgzame voorziening die zijn staat van dienst heeft bewezen. Daarbij ook het gebruik van Openlucht theater (1956-1984). Het Toorenvliedt labyrint ruim 11 jaar geleden geplant, vierde afgelopen 5 mei, de tiende Wereldlabyrintdag. “Walk as one at 1(13uur)”.

IVN Walcheren houdt er al jaren maandelijkse rondleidingen vanaf maart t/m oktober door gidsen, waarbij ook een bezoek aan de Mikke wordt gebracht.

 

Ook de ruim 40 jarige jeu de boules vereniging (CJBM) met buitenbanen en de overdekte hal, aan de rand van het Park, hééft een belangrijke, sportieve en sociale functie.

Bijna veertig jaar geleden, liep ik er al dagelijks in en door het park vanwege mijn werk in het aangrenzende Vijvervreugd, later stichting Arduin.

Mooi dat er vorig jaar een boekje “Ommetje Water en Land” is uitgekomen door het initiatief van Stichting Wijkteam ‘t Zand-Stromenwijk met deze waardevolle geschiedenis van ‘t Zand-Stromenwijk e.o. met uiteraard ook Park Toorenvliedt.

Mooi voor de oudere alsook voor de jongere en toekomstige generaties.

 

Een van de jongere generatie en nieuwe wijkbewoonster van ‘t Zand-Stromenwijk heeft met het Ommetje boekje: “Water en Land”, een eigen kennismakingsverhaal gemaakt! Dit na een verrassende, onverwachte ontmoeting waar ze over haar eigen website vertelde aan mij.

Haar naam vindt u in de link onderaan en haar verhaal wil ik graag onder de aandacht brengen. Ik ben benieuwd hoe u zal reageren op haar slotvragen. Daarbij wil ik haar hartelijke bedanken en welkom heten als nieuwe bewoonster in ‘t Zand-Stromenwijk, alsook voor de verrassende ontmoeting in Park Toorenvliedt en daarna haar talentvol geschreven, geïllustreerde verhaal. Zie de onderstaande link. Ik ben er heel blij mee. Nogmaals, let op haar slotvragen en ik zie en/of hoor graag uw reactie. Nog beter, laat het vooral aan haar weten.

 

https://realtimenature.com/2018/04/26/op-avontuur-in-eigen-wijk-t-ommetje/

 

Verrassende zomerwandelingen en veel goeds wens ik u toe.

Ps. De ontmoeting met haar in Park Toorenvliedt, was tot nu toe eenmalig, in de hoop op meer. U begrijpt na haar verhaal te hebben gelezen, zeker wel, dat ze het druk heeft. Volgens mij is ze vast en zeker iemand met een missie. Hierbij een extra uitnodiging in de komende zomer met de vraag: “Hoe gaat het met mijn missie, alsook uw missie?”

Piet de Bruin, juni 2018

Comments are closed.